14 Ekim 2015 Çarşamba

Uçak Korkusu

Uçaktan korkanları anlamadım, anlamıyorum, anlamıycam. Tabii biraz da meslek itibariyle, insanlarla ilk tanıştığım anda konunun uçak korkusuna gelme hızını, ışık hızı cinsinden tarif edebilirim. O yüzden bu konuda ciddi bir tecrübeye sahibim diyebilirim.

Bugüne kadar anladım ki, mangonun çıkardığı yeni sezon kazağı herkesin almasıyla, “uçaktan korkuyorum ben yaaaa” cevabı vermesi arasında mantıksal açıdan hiçbir fark yok. Neden mi?


Çünkü uçaktan korkan birisiyle denk gelince ilk yaptığım şey “neden korkuyorsun?” diye sormak oluyor. Her seferinde ümitle mantıklı bir cevap arıyorum. Ama olmuyor, gelmiyor. Herhangi bir uçuşta kötü bir türbülans, hava hadisesi ya da acil durum yaşadım dese anlarım. Anlarım hatta korkusunu yenmesi için elimden geleni de yaparım ama yok. Valla yok. Mantıklı bir cevap yok. Varsa yoksa “ayağım yere değsin yeaaaa” cevabı. Sanırsın ülkedeki her bina 9.8 şiddetinde depreme dayanıklı, sanırsın bu ülkede yolda yürürken açılan çukura insanlar düşüp ölmüyormuşta ülkedeki tek risk uçaktaymış gibi “ayağım yere deysin” saçmalığındayız.
Burada size binlerce istatistik verebilirim. Hayatta o kadar saçma sapan nedenlerden ölme ihtimaliniz uçak kazasından o kadar yüksek ki inanamazsınız. Örneğin yıldırım çarpmasından ölme ihtimaliniz uçakta ölmekten daha yüksek ama hepiniz maşallah romantizm die “yağmurda yürümek başka oluyo yeaaa” yavşaklığındayız. Eşşek tepmesi, nükleer kaza, düşerek ölmek de yine uçaktan daha fazla ölümle sonuçlanan olaylar.
Gelelim arabaya. Hani o “bişey olsa sağa çeker inerim” dediğiniz arabaya. Amerika’da istatistiklere göre 1995-2004 yılında uçakta seyahat arabaya göre 7 kat daha güvenli. Uçak kazalarındaki son yıllardaki ciddi düşüş ve ülkemizdeki trafik kaza oranının Amerika’ya göre daha yüksek olduğu göz önüne alındığında ülkemizde yaklaşık uçak yolculuğunun kara yolcululğuna oranla 15-16 kat daha güvenli olduğu iddia edilmekte. Bu riski aldığınız sürenin aynı rotada, uçağa oranla 6 - 7 kat daha uzun süre olduğu düşünülürse aldığınız risk gerçekten çok ciddi. Aaa doğru araba yolculuğu sizin gözünüzde daha güvenliydi di mi? Bişey olursa sağa çekip kapıyı açar inersiniz di mi? Tabii ölmez sağ kalırsanız, kaza sonucunda kapı sıkışmazda kapıyı açabilirseniz inersiniz. Tabii kazadan sağ kurtulup kurtarma çalışmalarında yaşananlar var ki o konuya hiç girmiycem. O konuları düşünmeyi bile yüreğim kaldırmıyor.
Kahraman yaratmak için çekilmiş saçma sapan amerikan filmlerindeki aptal senaryoları unutun. Arkanıza yaslanın ve dünyayı 10 km yukardan izlemenin tadını çıkarın. Biz profesyoneller zaten riskleri düşünmek ve ortadan kaldırmak için ordayız. Bize güvenin ve uçuşların tadını çıkarın…

1 yorum:

  1. Sizin gibi profesyonellerden, bu fobinin yersiz olduğunu açıklamalarla duymak, daha çok rahatlatıyor bizi. Zaten her uçak yolculuğumda ne var korkacak bunda dememe rağmen,, uçuş öncesi acaba arabayla yavaş stressiz kafa rahat gitme fikrinden kendimi alıkoyamıyorum. Iyiki tüm yolcular benim gibi değil, yoksa hava yolu firmaları bukadar gelişemezdi herhalde.( buarada uçakla ilgili en büyük korkum kalkış sırasında motor arızası Allah korusun)

    YanıtlaSil