25 Ekim 2015 Pazar

Pilot Nasıl Olunur? #2

Geçmişte ¨Gözlük Takan Pilot Olabilir mi?¨ başlıklı yazımda pilot olmanın yollarını yazmıştım. Fakat hala ve hala çok fazla soru alıyorum. Ufak başlıklarla bu sorulara cevaplar.

Üniversitede Hangi Bölümden Mezun Olmalıyım?
Eğer herhangi bir uçuş okuluna gitmeyi düşünüyorsanız, önemli olan 4 yıllık bir bölümden mezun olmanızdır. Bölüm farketmez. İster mühendislik okuyun, ister avukatlık, isterseniz gazetecilik. Önemli olan 4 yıllık bir mezuniyettir. Bölüm, sadece THY'nin uçuş akademesine girebilmek için önemlidir. Eğer THY Uçuş Akademisi'ne girmeyi düşünüyorsanız bölüm seçimi yaparken, Akademinin kabul ettiği bölümleri inceleyip ona göre seçim yapın.

Hangi Uçuş Okulu?
Buna tamamen sizin karar vermeniz gerekir. Hepsini gezin. Hangisi içinize siniyorsa ona kayıt olun. Burada önemli olan o okulu benimsemeniz olacaktır. Çünkü eğitimin sonunda alacağınız pilot lisansı okul tarafından değil Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilecektir. Hangi okuldan mezun olursanız olun alacağınız lisans aynıdır.

İş Bulma Şansı?
Belkide şu anda Türkiye'de en hızlı gelişen sektör havacılık. Bu nedenle de en çok iş imkanı havacılıkta bulunmakta. Fakat uçuş okuluna bugün başladığınız takdirde yaklaşık 1.5 sene sonra mezun olacaksınız demektir. İş imkanları 1.5 sene sonra çok farklı olabilir, olmayabilirde. Çünkü ekonomik gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerden birisidir havacılık. Hayatınızı planlarken uçuş okulundan sonra 6 ay - 1 sene iş bulamayabileceğinizi göz önünde bulundurun.

Hangi Şirketlere Girebilirim?
Yukarıda da belirttiğim gibi, alacağınız lisans Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından verilecek. Bu da tüm uçuş okullarından mezun olanların aynı statüde olması demektir. İş imkanı bulduğunuz takdirde her havayolunda uçma şansınız mevcut.

Pilot Olmadan Kendimi Nasıl Geliştirmeliyim?
Uçuş okuluna başlamadan önce ingilizcenizi geliştirmenizi tavsiye ederim. Bir ayağı yurt dışında olan bir meslek için ingilizce olmazsa olmazlardan. 

Kadınlar Pilot Olabilir mi?
Sivil Havacılığın gelişmesiyle kadınlar da bu mesleğe ilgi duymaya başlamıştır. Lisans almak için herhangi bir kısıtlama yoktur ve bir çok havayolunda da kadın pilotlar görev almaktadır.

Kafanızdaki tüm sorulara cevap vermem mümkün değil tabii. Fakat bu soruların tamamının cevaplarını bende aramak yerine yetkili kurumlarla gidermeniz daha doğru olacaktır. Benim bilgilerim 6 sene önceki bilgiler ve tecrübelerim bana ait tecrübeler. Doğruluğu ya da yanlışlığı tamamen o anki gelişmelere aittir. Hayatınıza yepyeni bir yön verecekken benim tecrübelerime değil yetkili mercilerin vereceği bilgilere güvenin. Ya da herhangi bir uçuş okulunun web sayfasında gördüğünüz mezunlar listesinden sırayla mesaj atmak yerine araştırın. Resmi kurumların yayınladığı dökümanları karıştırın. Hayatınızı başkalarının sözleri üzerine kurmayın...

1 yorum:

  1. Avukatlık okunmaz, hukuk okunur. Avukatlık diye hali hazırda bir bölüm yok. :) Akademi şartlarına gelince de bölüm sınırlaması kaldıralı bayağı oldu, artık dört yıllık herhangi bir bölümden mezun olmak yeterli.

    YanıtlaSil